Home

Orkesten

Contact

 

 

Over Frank

Frank de Jong (1959) speelt vanaf zijn 12e klarinet en saxofoon, waarbij hij een klassieke opleiding op de muziekschool kreeg. Hij speelde korte tijd in het Jeugd Kamerorkest Leiden, en proefde ook aan de jazzmuziek.

Op zijn 19e begon hij als klarinettist/taragottist bij het Leidse zigeunerorkest Csárdás en werd hij gegrepen door de Oost Europese volks- en zigeunermuziek. Toen in dit orkest de functie van contrabassist vacant kwam, leerde hij contrabas spelen door het volgen van cursussen en lessen bij diverse binnen- en buitenlandse specialisten, zoals Willem Raadsveld, Robert Door en Pál Havasréti.

Naast de bas bespeelt Frank de taragot, een instrument dat het best kan worden beschreven als een houten sopraan saxofoon. Het instrument heeft een bijzonder warme klank en is uitermate geschikt voor weemoedige melodieën. In de loop der jaren breidde Frank zijn instrumentarium uit met gitaar, gardon (slagcello), kanna, cobza, citer, tapan en herdersfluit.

Frank speelde speelde balkanmuziek in o.a. Zanat, Axxent en Sat Malo Trio, roemeens met Hai Mîndruto en maakte ook enkele jaren deel uit van het Hongaarse ensemble Hajnali. Hij begeleidde de dansgroepen Buzavirág, Achalay, FDA, en speelde veel volksdansbals. Frank maakte tournees in binnen- en buitenland, onder meer Hongarije, Roemenië, Slowakije, Israel en Japen en is te horen op verschillende CD’s. Al ruim 30 jaar speelt hij op het Hongaarse Danshuis in Utrecht. Tot slot heeft Frank de basgitaar weer ter hand genomen en speelde ska-rocksteady-reggae met Kinsgston Airlines.

Op dit moment speelt Frank muziek uit Zuid-West Zigeunië met Trio Trabant. Trio Trabant speelt veel concerten, en heeft regelmatig tournees de Hongaarse zangeres Edina Csüllög.

Al ruim 30 jaar maakt Frank onderdeel uit van Ördöngös, een trio dat zich uitsluitend richt op dansbegeleiding.